Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Te hoge aanslag? Maak bezwaar!

Geplaatst op: 14-06-2019, 11:14:49

De hoge belasting in box 3, een vergeten aftrekpost, een fout van de Belastingdienst of een niet-optimale verdeling? Doe er wat aan!

Als u dit jaar uw IB-aangifte heeft verstuurd, ontvangt u van de Belastingdienst vanzelf bericht. Dat kan zijn in de vorm van een ‘voorlopige aanslag’, of als ‘definitieve aanslag’ (er staat dan gewoon ‘aanslag’ op de brief). Waarom dit onderscheid? Als u een voorlopige aanslag heeft, is er nog niet zoveel aan de hand. Maar als u nog iets wilt wijzigen, moet u dat bij voorkeur doen binnen 6 weken na dagtekening van die definitieve aanslag. Daarna zijn de mogelijkheden soms beperkter.

Vergeten (aftrek)post
Een vergeten kunt u alsnog opvoeren door opnieuw in te loggen op www.belastingdienst.nl (kies voor ‘Inkomstenbelasting > Belastingjaar 2018 > Mijn aangifte inkomstenbelasting wijzigen’) en uw aangifte aan te passen. Dien uw aangifte vervolgens opnieuw in.

Voor vergeten (aftrek)posten heeft u méér dan 6 weken reactietijd. U kunt ze zelfs nog opvoeren in uw aangiften over 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018!

Fout van de fiscus
Bij het opleggen van de aanslag kan het gebeuren dat de Belastingdienst uw aangifte niet heeft gevolgd. Is dat in uw ogen onterecht, dan moet u binnen 6 weken na dagtekening bezwaar maken.

Log in op www.belastingdienst.nl en kies het betreffende belastingjaar. Ga vervolgens naar ‘Correspondentie’ en kies ‘Niet met ons eens?’. U ziet stap voor stap wat u moet doen.

Foute verdeling
Het onderdeel ‘Verdelen’ in de aangifte van fiscaal partners biedt de mogelijkheid om aftrekposten en vermogen zodanig tussen fiscaal partners te verdelen dat aftrekposten, de schijven in box 3 en de heffingskortingen optimaal benut worden. Het verschil in te betalen of te ontvangen belasting kan duizenden euro’s bedragen. Maar het gaat erg vaak fout, zo merken wij in de praktijk.

Check uw verdeling en pas de verdeling zonodig aan. Doe dit binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag door een gewijzigde aangifte in te dienen.

Te laat voor de verdeling?
Als u na de zeswekentermijn de verdeling toch nog wil aanpassen heeft u een beetje houvast aan een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland (25 januari 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:268, zie www.rechtspraak.nl). In deze zaak ging het om aanpassing van de verdeling om de heffingskortingen beter te kunnen benutten. Er is door de fiscus hoger beroep aangetekend en de fiscale praktijk heeft twijfels over de juistheid van de uitspraak, maar u kunt proberen de verdeling over 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 te laten aanpassen. Niet geschoten is altijd mis!

Dien een aangepaste aangifte in. De Belastingdienst zal de nieuwe verdeling afwijzen, maar dan maakt u bezwaar.

Bezwaar box 3
De Belastingdienst verwacht dat veel spaarders — net als vorig jaar — bezwaar zullen maken tegen de box 3-heffing. Om die reden zullen die bezwaarschriften worden meegenomen in een zogenaamde ‘massaal-bezwaarprocedure’ die onder andere door de Bond voor Belastingbetalers wordt gevoerd. Heeft u relatief veel spaargeld in box 3? Overweeg dan bezwaar aan te tekenen tegen de vermogensrendementsheffing in uw aanslag over 2018.

U moet uw bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag! Wie niet tijdig bezwaar maakt, doet niet mee met de massaal-bezwaarprocedure. Op www.bondvoorbelastingbetalers.nl kunt u een gratis bezwaarschrift aanvragen.

AMBTSHALVE VERMINDERING

Tot voor kort werden wijzigingen die binnen de zeswekentermijn door de Belastingdienst waren ontvangen, altijd gezien als bezwaarschrift en wijzigingen buiten de zeswekentermijn als ‘verzoek om ambtshalve vermindering’. Tegenwoordig behandelt de Belastingdienst een gewijzigde IB-aangifte altijd als een verzoek om ambtshalve vermindering, waardoor een en ander sneller kan worden afgehandeld. Voor het recht om tegen een afwijzing beroep aan te tekenen, maakt het verder niet uit.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van juni 2019

Ga terug naar de vorige pagina